Jauhnya realiti daripada kesempurnaan fantasi

Salam sejahtera buat semua.

Untuk sepanjang minggu ni, merupakan masa-masa genting sebelum bercuti Raya ni. Semalam sahaja ada satu test dan kuiz. Hari ini ada satu lagi test dan satu lagi pada keesokannya. Bagi yang ambil subjek bahasa dan ko-q tu, ada satu lagi tambahan test. Semoga berjaya untuk semua.

Entri ni ditulis sekadar respon kepada entri Cik Tna a.k.a colorless (boleh ek panggil cmni?). Entri dia pendek je, tapi aku komen sampai terlebih panjang lak. Jadi, aku nak masukkan komen tu kat sini dan disunting semula dalam struktur ayat yang lebih baik. [Daripada takde update, aku masukkan je la. Lagipun, takkan nak entri Jika Aku Jatuh Hati tu je yang nampak kat atas kan]

orang putih kata,when you start,its actually half done.

orang juga ada berkata,cakap senang,buat susah..

itu semua benar.dan bila mana aku masih lagi kebingungan,kebimbangan.risau tentang apa yang akan berlaku.tentang apa yang menanti di depan

takut.itu suatu yang pasti.

aku tidak mampu meluahkan apa yang dirasa.terlalu sukar untuk diceritakan.terlalu payah.

bila apa yang dipandang tidak selari dengan apa yang difikirkan

Respon

Banyak benda yang lebih banyak cakapnya daripada pelaksanaan. Aku pun selalu macam tu. Secara kasarnya, cakap mudah tapi kalau nak buat mesti susah!

Sebagai contoh teknikal, dalam kehidupan sebagai seorang pelajar Kejuruteraan Kimia, aku tidak lepas daripada melakukan eksperimen. Kalau bab teori untuk sesuatu eksperimen tu, memang ideal betul teorinya. Tapi, bila dah buat eksperimen tu, baru tahu betapa jauhnya realiti daripada kesempurnaan fantasi.

Lab Activated Carbon 2

Baru-baru ni aku ada buat eksperimen “Activated Carbon Absorption for Methylene Blue”. Secara mudahnya, karbon aktif @ arang ni akan menyerap metyhlene blue ke dalamnya. Sepatutnya kepekatan methylene blue akan menurun di sepanjang eksperimen. Tapi, data sebenar yang aku dapat, sekejap naik, sekejap turun balik. Yang payahnya, macam mana kita nak jelaskan semua ni dalam laporan eksperimen nanti? Yang tu fikir kemudian la…

***

Bercakap mengenai masa depan, semua tahu yang kita tidak tahu apakah yang akan berlaku di masa depan. Masa depan adalah cabaran kehidupan kita. Kehidupan tanpa cabaran menjadikan ia stereotaip. Maka, hilanglah seri dalam kehidupan kita sebagai seorang manusia.

Ketidakpastian peristiwa di masa depan, memang meresahkan. Tidak kiralah sebagus mana rancangan yang kita aturkan, hasilnya boleh sahaja berbeza sama sekali. Sering juga terjadi, bila kita dah yakin dalam perancangan, lain pula tindakan yang diambil.

beliamuda: dalam berhadapan dengan khalayak ramai, paling menyakitkan apabila kita terpaksa memalsukan perasaan kita dihadapan meraka [bila perasaan lain daripada apa yang dipaparkan diluar]. Biasanya kita akan cepat keletihan dan rasa mengalah mudah menguasai diri. Maka, tiba masa untuk “take a deep breath, rest a moment”…

30 thoughts on “Jauhnya realiti daripada kesempurnaan fantasi

  1. hehe. sempat lagi include skali psl lab dlm blog post ek 😛

    pnat jugak melakonkan perasaan depan orang lain. tapi kadang-kadang terpaksa jugak kalau itu yang terbaik. pape pun, all the best la untuk test-test yang berderet ni 🙂
    .-= princess´s last blog ..untuk kesekian kali =-.

    • @princess, mcm buleh jadi contoh.. so, amik je la.. group sebelah, buat eksperimen yang pakai kaolin (warna putih cam susu).. methylene blue ni lak warna biru (macam nila).. kalau termasuk dalam diorang nya larutan, “kerana nila setitik rosak susu sesilinder”.. huahua~~

      betul tu, kalau itu yang terbaik, kena tabahla melakukannya.. satu je lagi tinggal.. ALL THE BEST~~

  2. “dalam berhadapan dengan khalayak ramai, paling menyakitkan apabila kita terpaksa memalsukan perasaan kita dihadapan meraka [bila perasaan lain daripada apa yang dipaparkan diluar]”

    quote ckit ayat en beliamuda
    haha,cam frust jah bunyi..lpskan la perasaan tu

    btw,kita ibarat pelakon dan kehidupan selaku pentasnya
    so,jadilah pelakon terbaik di atas pentas sendiri

  3. berlakon apa plk ni bro? kenapa perlu berlakon? boleh cerita sikit apa situasinya smpai terpaksa berlakon tu. Jangan sampai maruahm agama tergadai sudah la.. Kadang2 berlakon itu perlu. Sebagai strategi… Hidup mesti pndai merancang dan melaksanakan…

    • @blinkky, usaha ke arah itulah yang memerlukan kesabaran dan keteguhan dalam melaksanakannya… kadang2 kita rebah dalam perjalanan menuju destinasi yang diinginkan.. mungkin bukan itu yang ditakdirkan, pasti ada hikmah di sebaliknya..

      ~~lebih kepada menenangkan diri sendiri…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge