PMR: Selamat berjuang kepada pelajar Tingkatan Tiga

Salam sejahtera buat semua.

Image056.jpg

Malam itu, kami semua berdebar-debar. Sebagai batch pertama pelajar MRSM Transkrian yang akan menduduki Penilaian Menengah Rendah (PMR), kami sebenarnya dibebani dengan tanggungjawab untuk menetapkan satu standard buat pelajar selepas kami.

Jumlah pelajar yang hampir dua kali ganda daripada jumlah pelajar di MRSM lain yang menduduki PMR, dua pusat peperiksaan dibuka. Satu di dewan besar dan satu lagi di bangunan akademik pelajar tingkatan tiga. Maklumlah, pelajar yang asalnya patut menjadi pelajar MRSM Kampung Gajah yang kini dikenali MRSM Pasir Salak (termasuk saya) dipindahkan ke sini atas sebab-sebab masalah keselamatan.

Kalau sebut persediaan, daripada segi akademik, semuanya telah berada di tahap optimum. Segala soalan spot dan target yang dijangka keluar telah ditelaah lebih daripada yang lain. Slip peperiksaan juga telah dilaminate untuk mengekalkan kekemasannya. Oh ya, jangan lupa untuk bawa slip peperiksaan dan kad pengenalan masa PMR. Kan tak pasal-pasal kena halau. Alat tulis pastikan semuanya telah tersedia.

Kalau bernasib baik, ada beberapa orang pelajar yang akan dipanggil bagi menandatangani bungkusan kertas soalan sebagai pengesahan bungkusan itu masih belum dibuka. Saya berpeluang untuk melakukannya pada kertas terakhir pada PMR tahun itu iaitu kertas Kemahiran Hidup. Sekadar menyemak sama ada bungkusan itu masih lengkap tertutup dan dibuka di depan mata saksi-saksi terpilih ini.

Cuma, kertas Kemahiran Hidup pada tahun itu ada kesilapan pada satu soalan (gambar rajah). Gantiannya, setiap pelajar diberi sehelai kertas yang ada gambar yang kecil itu. Semasa kertas itu dikutip semula, ada sedikit masalah. Yang menjadi mangsa adalah kami, padahal itu adalah kesilapan arahan yang dikeluarkan oleh ketua pengawas peperiksaan dan disalah tafsir oleh pengawas-pengawas peperiksaan yang lain.

Kepada pelajar yang akan menduduki PMR, termasuk adik dan sepupu saya, semoga berjaya! Untuk melihat jadual PMR 2009, anda boleh lihat di sini (dalam format PDF). Untuk soalan spot bagi kertas Sains dan Pendidikan Islam, anda boleh lihat di sini. Jangan studi yang spot sahaja ya. Cuma tumpu lebih je.. 🙂

beliamuda: pesan abang, studi smart dan jangan lupa untuk berdoa… selepas berusaha dengan gigih, bertawakkallah~

33 thoughts on “PMR: Selamat berjuang kepada pelajar Tingkatan Tiga

  1. paz pmr i trOs na jd hantooooooooooo………..waaaaaaaaa wa da taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaasaaaaaaabaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Llagi nieh..!!!

  2. Pingback: Tarikh Pengumuman Keputusan PMR 2009 | beliamuda {dot} com

  3. hu2..saya pon berpeluang gak nk tandatgn bungkusan kertas 2..hari last..waktu kh…saya x puas hati ckit waktu jwb ari 2…ade ke patut pengawas sembang…kuat plak 2..
    tension tul…
    apapun hrp yg terbaik utk PMR…8A…

  4. Pingback: Selamat Menempuh PMR 2010 Buat Pelajar Tingkatan 3 | beliamuda {dot} com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge