Google Doodle–Video Bersempena Ulang Tahun Kelahiran John Lennon

Salam sejahtera buat semua.

john lennon

Sekali lagi Google tampil dengan doodle yang menarik seperti doodle google pacman. Kali ini Google Doodle diisi dengan video bersempena dengan ulang tahun kelahiran John Lennon yang ke-70.

Di bawah adalah video yang dipaparkan pada Google Doodle hari ini. Spek mata John Lennon mengisi “oo” pada perkataan Google.

Continue reading

Nota Malam: (Bab 4) Tercipta Sebuah Kenangan Dalam Memori Indah

Salam sejahtera buat semua.

Blok Bahagia MRSM PC

[Lagu tema: Amuk – Matahari]

Kali kedua saya ditag dalam video di Facebook baru-baru ni. Sebelum ni dah pernah ditag sekali, tapi tak boleh tengok pun sebab line Internet di UTP tidak membenarkan pelajar membuka laman streaming. Lagipun kena tag pada video yang langsung tiada kaitan.

Namun tag dalam video yang kedua ini nyata berbeza dan membawa kembali semula ingatan beberapa tahun lepas. Ingatan kepada sebuah memori yang pelbagai yang telah dirangkai bersama teman-teman seperjuangan di MRSM PC.

Continue reading

Foto Paling Besar Dengan Resolusi 26 Gigapixel

Salam sejahtera buat semua.

Dresden Panorama View

Gambar Panorama Dresden, Jerman

Penggemar DSLR, fotografi dan seangkatan, ini adalah rekod dunia berkaitan dengan foto. Nak tahu berapa resolusi gambar paling besar dalam dunia ni? 26 Gigapixel! (297500 x 87500 pixel). Bukan kecil saiz ni. Tiada kamera dalam dunia ni yang boleh ambil gambar sebesar ni kan.

Continue reading

Video Bernilai $300 Menghasilkan $30 Juta

Salam sejahtera buat semua.

Siapa sangka, video yang dihasilkan dengan kos USD300 dolar (RM1000) mampu menghasilkan pulangan sehingga USD30 Juta (RM100 Juta). Itulah kuasa youtube, kalau anda tahu caranya.

Video tersebut, “Ataque de Panico!” (Panic Attack!) yang dihasilkan oleh Fede Alvarez telah menarik perhatian sebuah syarikat produksi. Videonya pun boleh tahan. Dengan efek yang menarik, ramai yang tertarik dengan video ini.

Continue reading