Ubat Tak Sedap, Kena Makan Jugak!

Salam sejahtera buat semua.

ubat tablet

1. Pahit itu ubat. Manis itu penyakit. Mana datang pernyataan ni pun saya kurang tahu. Sekarang ni yang manis pun boleh jadi ubat kalau dah ubat yang pahit tu ada perasa manis. Teknologi makanan/ubat.

2. Sepahit mana ubat yang diberi oleh doktor sebagai penyembuh kepada penyakit, tetap kena makan jugak kalau nak baik. Telan juga walapun penuh dugaan.

3. Kalau ubat Panadol (nama komersil), KK (kalau biasa ambil dari hospital Kerajaan) atau paracetamol (nama sebenar) tu korang rasa dah cukup pahit, saya rasa ubat tu macam dah takde rasa.

Continue reading

Rempuhan Lampu Merah Boleh Membawa Maut

Salam sejahtera buat semua.

Lampu isyarat

Anggaplah tulisan kali ini adalah luahan hati seorang aku yang sedang bengang. Bengang dengan sikap pemandu kita yang boleh membawa kepada kecelakaan di jalan raya.

Baru sahaja sebentar tadi aku melalui satu situasi yang mana beberapa orang pemandu merempuh lampu isyarat merah. Merah itu tandanya berhenti, bukan suruh ko gi langgar. Bongok!

Continue reading

Apabila Ulat Bulu Menyerang, Kulit yang Gatal Terasa Sedap Digaru!

Salam sejahtera buat semua.

Ulat bulu penyebab gatal

Geli tak korang tengok ulat bulu ni? Mungkin ada yang geli dan ada juga yang rasa takut. Bayangkanlah ulat bulu ni tengah merayap kat atas badan korang, tanpa korang sedar. Geli amat la kot.

Untuk pengetahuan korang, ulat bulu ni la yang telah merayap tanpa segan silu kat atas tengkuk saya (bahagian belakang) tanpa disedari. Tahu-tahu je dah rasa gatal. Tangan asyik gosok dan garu je.

Sekali tu, entah macam mana boleh terpegang ulat bulu tu dan melekat kat tangan. Terus je buang kat atas meja. Rasa geli je bila fikir ada ulat bulu sedang merayap kat atas tengkuk tu. Tak tahan wei… (ni bukan kes ulat bulu dah naik daun…)

Continue reading

Ikut Naluri dan Gerak Hati, Terutamanya Untuk Benda Baik

Salam sejahtera buat semua.

gerak hati

Tiba-tiba je tergerak hati nak tulis entri baru. Apabila naluri tu dah datang, jangan dilepaskan peluang untuk melakukannya, terutamanya kalau masa tu idea datang dengan mencurah-curah sebab ianya akan lenyap jika terus diabaikan.

Walaupun sibuk dengan kerja yang lebih penting, selitkan dulu idea yang datang dalam satu catatan ringkas. Paling mudah, dalam henset masing-masing. Boleh ditaip sebagai draft message atau disimpan sebagai note. Apabila sudah ada masa terluang, boleh la dikembangkan lagi idea tadi.

Continue reading