Tarikh Pengumuman Keputusan Kemasukan ke Matrikulasi KPM Sesi 2010/2011

Salam sejahtera buat semua.

[Terbaru: Semakan Matrikulasi Sesi 2010/2011]

Akhirnya, tanda tanya tarikh pengumuman dan semakan keputusan untuk kemasukan ke Matrikulasi Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) bagi sesi 2010/2011 telah diumumkan. Baca lanjut di bawah.

Pelajar lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) yang telah membuat permohonan untuk mengikuti program matrikulasi, boleh mengetahui keputusan permohonan mereka mulai 16 April ini.

Cara Semakan Keputusan Kemasukan ke Matrikulasi

Menurut Kementerian Pelajaran, semakan boleh dibuat dengan melayari laman web rasmi KPM/MOE dan memasukkan nombor kad pengenalan serta angka giliran SPM pemohon.

Semakan juga boleh dibuat dengan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) dengan menaip perkataan MOEMATNO KP (pelajar) dan hantar ke talian 15888.

Talian bantuan Bahagian Matrikulasi iaitu 03-88844100 juga boleh dihubungi mulai tarikh yang sama dari pukul 8.30 pagi hingga 4 petang (hari bekerja sahaja) untuk mengetahui keputusan permohonan tersebut.

Tarikh pendaftaran pelajar matrikulasi ialah pada 10 Mei dan surat tawaran serta maklumat lanjut tentang pendaftaran, yuran dan sebagainya akan dihantar oleh kolej matrikulasi atau kolej Mara berkenaan.

Rayuan

Pelajar yang layak dan telah memohon, namun gagal mendapat tempat boleh membuat rayuan terus melalui internet mulai 16 hingga 30 April.

Keputusan rayuan boleh diketahui pada 24 Mei melalui laman web, SMS serta talian bantuan Bahagian Matrikulasi.

BERNAMA

68 thoughts on “Tarikh Pengumuman Keputusan Kemasukan ke Matrikulasi KPM Sesi 2010/2011

  1. masa interview jpa piln,saya minta bljr kat dlm negara.boleh ke tu?klu tk dpt piln,adakah kita automatik d twrkan ke uvrsti dlm negara..tajaan jpa?

    • @kaira, maaf, saya tak pasti. mungkin diserap daripada permohonan yang tidak layak untuk PST sebab rasanya tiada pun permohonan yang dinyatakan secara terus untuk dua tahun (mungkin~)

  2. salam….saya ialah salah seorang calon spm 2010 ini….dan saya amat berharap untuk memasuki program matrikulasi ini selepas spm…macam mana saya nak buat demikian ya?…minta tunjuk ajar…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge