Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi Akademik 2010/2011

Salam sejahtera buat semua.

Permohonan kemasukan ke Institut Pengajian Tinggi Awam (IPTA) bagi sesi akademik 2010/2011 telah pun dibuka mulai 2 Februari 2010. Permohonan boleh dilakukan melalui aplikasi dalam talian yang disediakan oleh Kementerian Pengajian Tinggi.

Permohonan dalam talian bagi kemasukan ke IPTA boleh dilakukan melalui pautan berikut:

Maklumat lanjut yang lebih terperinci boleh dirujuk di Laman Web Rasmi Kemasukan ke IPTA.

beliamuda: Maklumat tambahan dan berkaitan akan dikemaskini dari semasa ke semasa.

65 thoughts on “Permohonan Kemasukan Ke IPTA Sesi Akademik 2010/2011

 1. nk tnye, permohonan ke maktab perguruan bile bukak? sy spm 2007, still laku kan ntok mohon maktab? nk ssgt jd cikgu T_T

 2. kak,i ni lepasan stpm 2009 dgn pointer 2.08…tidak dpt tawaran masuk ipta walaupun sudah buat rayuan…i cita2 nak jadi cikgu,boleh tak kak tolong bagi apa2 idea….tolong….

 3. maaf,,sy baru lepasan stam,,hary ni sy dpt result upu..so sy dapat UUM bahagian sarjana muda pengurusan perniagaan logistik dan pengangkutan dengan kepujian,,jadi sy mau tau kos ni blja gnai ape??..subjek aper yg dplajari jika sy amik kos ni??..bila sy keluar U adakah sng dapat pekerjaan??..bila saya da graduate pkerjaan aper yg sslonya mnnti bagi kos cam saya??…lagi satu saya mau tyer bley tak klu saya tukar kos lain??..harap2 cik ader maklumbalas,,sy dalam kekusutan sbnrnya..mohon sgt cik terangkan pd sy..

  • Firstly, tahniah! junior la ni yeaa..
   Kalau ada rezeki, kemasukan awak nanti, saya akan jadi fasilitator.
   Untuk course ni, awak akan belajar tentang Asas2 pengangkutan, Pengurusan Pelabuhan Laut, Pengurusan Pengangkutan Darat, Pengangkutan Bandar & Luar Bandar, Pengangkutan dan Masyarakat, etc etc.
   Bidang Logistik & Pengangkutan sangatlah meluas, awak boleh kerja di banyak tempat sama ada offshore, syarikat perkapalan (admin shipping), pergudangan, syarikat penghantaran, mana2 agensi kerajaan bahagian logistik, syarikat penerbangan, kilang2, syarikat sewabeli pengangkutan, dsbg. market untuk job logistics adalah sangat tinggi, dan pelajar melayu sangat sikit mengambil bidang ni (tak tahulah kenapa). Yang saya tahu, bidang ni sangat menarik!

   Untuk peluang tukar kursus, pelajar boleh menukar bidang selepas semester 1, boleh buat permohonan di Jabatan Hal Ehwal Akademik, dan mesti alert dengan pengumuman semasa melalui e-mel pelajar yang akan diberitahu ketika kemasukan nanti.
   ikin´s last blog about ..Single first stepMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge