Pelikkah Lelaki Berbicara Soal Hati?

Salam sejahtera buat semua.

Sentuhan Cinta

Pernah sekali aku bingung. Satu soalan diaju kepadaku suatu masa dulu. Nah, aku dah banyak kali bingung. Kau jangan turut bingung sekali ya.

Aku tahu ada yang pelik. Ini blog seorang lelaki, walaupun ada juga yang ingat aku seorang wanita. Sebab namakah? Aku rasa nama beliamuda ini bukanlah menggambarkan mana-mana gender, bukan macam Syinrayafa (pinjam nama ya) kan? Kau rasa apa gendernya?

Ketika tulisan berbunga, biasanya aku cuba berbicara soal hati. Mulalah yang pelik. “Kenapa kau berbicara soal hati?” tanya mereka. Apakah salah aku bicara soal hati? Aku tak kisah kalau dipanggil jiwang karat. Susah bermain persepsi setiap manusia ni.

Sejuk juga hati bila ada yang memberi definisi lebih tepat untuk tulisan serupa itu. Sesekali berbahasa puitis gaya ciptaan sendiri. Puas juga rasanya. Setiap orang mempunyai jiwa yang puitis kan?

At the touch of love everyone becomes a poet.” – Pujangga yang jatuh cinta bermadah kata.

Seksisme? Bukan kot. Genderisme kah? Entah…

Kalau lelaki berbicara soal hati, mulalah yang timbul pelbagai andaian pelik lagi nakal. Kalau seorang wanita, semua pasti boleh terima begitu sahaja. Err, kena cop lembut, gay atau homoseks kah?

beliamuda: Nah, ambil tulisan yang dah lama sangat terbuku ni. Dah lama aku tidak menulis soal hati. [Satu], tiada sebab untuk berbuat begitu, walau ada satu baru-baru ini. [Dua], baru tergerak untuk menulis semula soal hati. [Tiga], bicara soal hati bukan hanya pada cinta.

18 thoughts on “Pelikkah Lelaki Berbicara Soal Hati?

 1. tak salah bro
  sape yg kata salah?
  maybe segelintir je yg berpikiran macam tuh
  tp berbicara soal hati,mmg kena berhati-hati
  ikut hati mati, ikut kata binasa
  .-= penaberkala´s last blog ..20 =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge