Gmail lebih laju dengan FF3 dan Chrome?

Adakah anda pengguna Gmail? Jika ya, pernahkah anda membuka akaun Gmail anda menggunakan Internet Explorer 7 (IE7)? Sebenarnya, jika anda membuka Gmail anda menggunakan Firefox 3 (FF3) ataupun Google Chrome (Chrome), ianya dua kali lebih laju. Tak percaya? Itulah yang dikatakan oleh Pak Cik Google. Mungkin bagi anda yang selalu membuka Gmail dengan IE7 akan perasan dengan “Get faster Gmail” yang akan membawa anda ke paparan ini (gambar di bawah).

Menurut Google, jika anda mahu Gmail anda berjalan dengan “purata dua kali ganda lebih laju”, anda disaran untuk menggunakan FF3 ataupun Chrome. Yang menariknya, jika anda yang masih menggunakan IE6, anda akan dibawa ke paparan ini, yang mana menyarankan anda untuk menaik taraf kepada IE7.

Aku sendiri sebenarnya jarang buka IE, sebab aku ada kisah yang buat aku bengang sangat dengan IE ni. Tapi, sebab aku ada dua akaun untuk Gmail, Yahoo, FS dan sebagainya, oleh itu, aku guna juga IE sebab nak buka serentak dua-dua akaun sekali. Nanti aku ceritakan pengalaman aku yang perit dengan IE ni.

beliamuda: tak pernah lagi guna Chrome… artikel di atas diolah semula daripada laman sini

KB Mall – Setuju dan Kecewa

Semalam aku berkesempatan ke Kota Bharu bersama Mama dan Abah. Kebetulan Abah ada baucar pembelian RM100 di Pacific, so kami ke KB Mall untuk membeli belah. Sesungguhnya, kami sekeluarga jarang sekali ke KB Mall, biasanya ke Pantai Timur sahaja. Abah kata lebih senang nak parking kereta di Pantai Timur. Jalan pun tak sesibuk di KB Mall. Sebelum itu, kami ke kedai perabot, sambil Abah menunjukkan jalan untuk New Pacific Hotel untuk memudahkan aku yang akan memandu ke sana pada malam jamuan Hari Keluarga Radicare. Abah akan mengiringi pegawai Radicare daripada Kuala Lumpur pada malam itu, so akulah yang akan membawa ahli keluarga aku yang lain ke sana.

Semasa di KB Mall, seperti yang telah aku jangkakan, pemandangan biasa yang akan aku lihat. Walaupun aku hanya masuk ke Pacific sahaja dan hanya lalu di laluan pintu masuk KB Mall, pemandangan yang “menarik” ada di sana sini. Tak perlulah aku nak katakan lagi. Kalau nak tahu lebih lanjut, baca petikan di bawah ini yang dipetik daripada YouthJihad.

————————————————————————————————–

Aku pergi ke KB Mall pada hari sabtu. Hari yang paling sesak di bandar Kota Bharu. Masuk sahaja ke dalam, aku lihat sekumpulan perempuan seramai 3 orang berpakaian ala-ala gothik dengan pakaian serba hitam dan rambut berwarna-warni serta mencancang. Adikku kata, mereka ni ‘budak Indie’. Oh, mungkin sedikit sahaja golongan ini. Menyusur ke dalam, terkejut aku melihat betapa ramai budak-budak Indie ini berkumpul di ruang tengah KB Mall. MasyaAllah!! Mereka menjerit-jerit, tergelak-gelak seperti syaitan. Orang ramai yang lalu-lalang menjeling kepada mereka. Di manakah hilang malu mereka ni? Daripada saiz badan dan gaya percakapan, mereka ni lebih kurang lepasan UPSR atau PMR. Muda daripadaku yang pastinya. Kemudian, setelah berjaya ‘menjelajah’ 80% pasaraya ini, lebih ramai golongan Indie yang aku temui. Paling mengecewakan, sukar untuk berjumpa lelaki apatah lagi perempuan yang memakai pakaian yang islamik! Astaghfirullah. Setiap kali bertemu wanita yang berpakaian menutup aurat dengan sempurna dan lelaki yang berpakaian kemas dan memakai kopiah, betapa bersyukurnya aku kerana rupa-rupanya masih ada lagi manusia yang patuh pada syariat Allah dan mengikut Sunnah Rasulullah. Pandangan sebegini sememangnya biasa di KL, Ipoh atau Penang. Namun, tidak pernah aku melihat pemandangan sebegini di Kelantan. Dahulu, Non-Muslim pun ‘tutup aurat’ kecuali rambut. Tapi sekarang, kalau Muslim pun dah berani buka situ buka sini, Non-Muslim macam mana? Bayangkan, di depan sebuah kedai yang menjual pakaian islamik, penjualnya memakai purdah, di pintu kedai terletak stiker ‘Kota Bharu Bandaraya Islam’, menjadi tempat berkumpulnya anak-anak yang berjiwa kosong ini. Malu! Inikah yang anda kata KEMAJUAN? BODOH!! Ini semua JAHILIYYAH!

————————————————————————————————–

Aku sangat-sangat la bersetuju dengan apa yang dikatakan di atas dan sangat kecewa dengan apa yang telah terjadi ini. Aku juga biasa melihat pemandangan ini. Kali pertama semasa aku darjah enam iaitu di Mid Valley dan juga semasa aku belajar di MRSM Transkrian. Tak sangka dapat juga lihat di atas tanah negeri sendiri. Bak kata Pjoe, “masuk dalam KB Mall ni, tak sedar pun yang MB negeri ini adalah seorang Tok Guru” (lebih kurang macam ni la).

beliamuda: aku hanya seorang budak kampung…

Boy goes home after years in ICU

BACHOK: A boy who spent six years in the intensive care unit of the Universiti Sains Malaysia Hospital (HUSM) due to bronco-pneumonia and breathing difficulties was allowed to go home to his family yesterday.

Muhamad Hanif Hashim, who was diagnosed with the illness when he was 15 days old, returned to his house in Kampung Wakaf Aik although he still needs to use a breathing aid.

“We hope that with good care and with the training provided by the hospital, he can have a safe life,” said HUSM director Dr Saidon Kamari in his speech at a ceremony to hand over the boy to his family and to set up the Help Hanif Fund. His speech was read by the hospital’s pharmacy director Noranini Abu Samah.

Muhamad Hanif was first treated at the Raja Perempuan Zainab II Hospital before being referred to HUSM.

Dr Saidon said training was provided to his family on how to care for him and on how to use the breathing aid.

“If the (breathing) aid is spoilt for even five minutes, he could die,” he said. – Bernama

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/8/21/nation/22136421&sec=nation

Ketika terbaca kisah ini, teringat balik pengalaman semasa Doctor Youth Programme di USM, 25 dan 26 Jun 2006. Teringat pengalaman semasa berada di sana. Semua peserta dibahagikan kepada empat posting. Tiba-tiba teringat pulak, wad mana aku pergi dulu ya? Bila belek balik buku catatan time program tu, second posting kat wad ICU – Wad 1 Mutiara.

Bila amati balik buku tu, terpandang satu nama yang sama dengan nama dalam berita di atas. Ya, adik Haniff Hashim. Pesakit yang sama. Memang time tu, bila tengok keadaan adik Haniff memang menyedihkan. Saluran pernafasan adik Haniff memang tak lepas daripada alat ventilator. Even untuk makan (minum susu) pun, agak sukar sekali. Lebih mendebarkan time tu, alat ventilator adik Haniff hampir tercabut. Nasib baik nurse cepat bertindak. Merujuk kepada tag adik Haniff, dia telah dimasukkan ke situ sejak 30 Jun 2006 lagi. Akhirnya adik Haniff dibenarkan pulang juga. Harap keadaan adik Haniff bertambah baik. AMIN.

Ikan senyum???

LONDON: Orang ramai berpusu-pusu mengunjungi sebuah akuarium di Hampshire bagi melihat seekor anak ikan pari (gambar) yang dikatakan tersenyum.

Akhbar Daily Telegraph turut memaparkan gambar ikan berwarna putih yang lengkap dengan sepasang mata dan bibir melakar senyuman.

Ikan pari baru berusia sebulan itu berukuran 12 sentimeter panjang.

Ia juga antara 12 ekor anak parti yang menetas menerusi program pembiakan di Akuarium Blue Reef di Southsea, Hants.

Anak pari itu kini ditempatkan di tangki jagaan khas dan sebaik besar, ia bakal menyertai beberapa spesies ikan lain termasuk jerung dalam tangki terbuka.

Jurucakap Blue Reef mengakui anak ikan pari berkenaan terbukti popular di kalangan pengunjung.

“Mukanya yang jelas seolah-olah mengukir senyuman itu yang menjadi tarikannya. Ada mengaitkan anak ikan itu dengan makhluk asing.

“Tidak kurang juga yang mengaitkannya dengan watak The Last Human menerusi siri televisyen popular Doctor Who,” katanya.

Perairan Britain menjadi habitat kepada sekurang-kurangnya 9 jenis ikan pari termasuk jenis gergasi yang boleh membesar sehingga tiga meter. – Agensi

p/s: Bahagianya kalau sentiasa boleh tersenyum… 🙂

Laman 304 - 306« Mula...102030...302303304305306