Lakaran Tangan Seorang Bakal Jurutera

Salam sejahtera buat semua.

Lakaran Cascade Control

Siapa kata bidang jurutera kimia tidak memerlukan skil melukis? Siap ada satu subjek khas iaitu Engineering Design (tapi lukisan guna perisian la – AutoCAD). Dalam subjek ni la belajar untuk melukis peralatan yang digunakan dalam chemical plant seperti vessel, reactor, furnace, distillation column, heat exchanger dan lain-lain lagi. Semua ni ada standard lukisan yang perlu dipatuhi.

Gambar di atas adalah lakaran gambar skematik (baca: schematic diagram) khas untuk process control system yang digunakan untuk mengawal unit operasi tersebut. Kalau dalam Chemical Process Dynamic and Control (CPDC) dulu hanya belajar sistem yang ringkas, dalam Multivariable Process Control (MPC) lagi kompleks.

Tengoklah susunan sistem kawalan dalam gambar di atas, ada pelbagai strategi yang digabungkan bersama; feedforward control, feedback control, ratio control, dan override control.

beliamuda: Engineers love to simplify things…

11 thoughts on “Lakaran Tangan Seorang Bakal Jurutera

  1. I might score A for Seni in secondary school if they accept dis kind of drawing.. haha! this is what we call a pure art! LOL

    Engineers love to simplify things… ya true indeed, i hate complexity >__<

    • @omfanaa, bezanya mestilah ada. skop pengajian jauh berbeza untuk setiap bidang. Chem eng banyak belajar pasal chemical plant dan chemical reaction.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge