Gambar MRSM Felda di Trolak Jaya, Perak

Salam sejahtera buat semua.

logo MRSM Felda Trolak

Sebagai seorang bekas pelajar MRSM sejak daripada tingkatan 1 lagi, saya mempunyai minat untuk mengetahui mengenai MRSM lain, lebih-lebih lagi kerana saya adalah antara pelajar perintis MRSM Transkrian (dikenali sebagai MRSM Nibong Tebal diawalnya).

Lain kisahnya dengan MRSM Transkrian yang mengalami masalah dengan binaan bangunan walaupun merupakan MRSM baru pada waktu itu (sama juga dengan kes MRSM Pasir Salak (dikenali sebagai MRSM Kampung Gajah diawalnya), MRSM Felda Trolak nyata lebih beruntung.

MRSM Felda Trolak

MRSM Felda Kampus Tun Abdul Razak dikenali sebagai MRSM yang paling moden dan terbesar di antara semua MRSM yang wujud pada masa ini dengan jangkaan kapisiti pelajar seramai 1200 orang.

“…institusi pendidikan pertama di tanah rancangan Felda itu bernilai RM123 juta dan ia jauh lebih mahal berbanding kos pembinaan MRSM lain iaitu sekitar RM80 juta

Dilihat daripada kos pembinaan yang lebih daripada MRSM lain, diharapkan tiada masalah utama berkaitan bangunan dan tanah terjadi di MRSM Felda.

dewan besar MRSM Felda Trolak
Adakah bangunan ini adalah Dewan Besar?

dewan besar MRSM Felda Trolak 2

Sebanyak 80 peratus daripada pelajar di MRSMF ini merupakan anak peneroka dan tempat ini akan dijadikan pusat program pembelajaran ‘International Baccalaureate’ (IB) untuk membolehkan pelajar melanjutkan pelajaran ke luar negara.

MRSM Felda Trolak
Bangunan apakah pula ini? Mungkin Pusat Pentadbiran

MRSM Felda Trolak
Blok akademik atau asrama? Mengikut telahan saya, ini mungkin blok kediaman pelajar

MRSM Felda Trolak
Surau MRSM Felda (kebiasaannya surau MRSM lain berada di atas Dewan Selera)

MRSM Felda Trolak

MRSMF Kampus Tun Abdul Razak dibina di atas tanah seluas 25 hektar dan siap sepenuhnya pada 2009. Pengambilan pertama 200 pelajar perintis dibuat pada 2008 yang ditempatkan sementara di beberapa MRSM lain.

Perkara biasa yang dilakukan kepada pengambilan pelajar sebuah MRSM yang masih belum siap.

MRSM Felda Trolak
Mini Stadium pun ada

beliamuda: Kami Anak Sains MARA (ANSARA). Kredit gambar kepada [1], [2] dan [3].

Comments

46 responses to “Gambar MRSM Felda di Trolak Jaya, Perak”

  1. aeisyah hanum Avatar
    aeisyah hanum

    salam..design bangunan ni mmg superb! sangat kagum dgn mrsmf..tp ade ke intake untk budak form 1?how to apply??

    1. beliamuda Avatar

      @aeisyah hanum, ada je rasanya (sebab bilangan pelajar yang seramai tu mampu memuatkan semua tingkatan). intake macam biasa (tapi MRSMF ni adalah untuk anak2 peneroka felda).

      1. norliza ramli Avatar
        norliza ramli

        nak masukkan anak saya kat mrsm ni..tp dia cucu peneroka felda…boleh ker??

  2. Amir Avatar

    wah besar gile kot mrsm ni.. lawa plak tu..

  3. norliza ramli Avatar
    norliza ramli

    kalau cucu peneroka felda nak masuk mrsm ni boleh ker???

  4. iwan Avatar
    iwan

    ala……………… MRSMF tiru reka bentuk MRSM Kubang Pasu
    ingat kami warga MRSM Kubang Pasu x taw ke ????
    ha????
    jawablks!!!!!
    2 pon Dato’ Seri Najib bela FELDA tidak xdak la MRSM FELDA

    1. afiqah mohir Avatar
      afiqah mohir

      x bek ckp cmtu…..saye sbagai pljar mrsm felda…mmng ptot….mmperthnkn name mrsm felda….yg psl tiru mniru 2……stahu saye mane ade lg mrsm yg sbegitu rupe…..yg dato njib 2 plak….de mmng ar kne bela bb de yg soh wt…lgpon felda kn bwh de…….so…..x kesah la kalo de yg bela….phm…..

    2. haziq Avatar
      haziq

      aaa, aku pown tgk ade ala-2 mrsm kp , kp pown cntik gak cmni , tapi ape-2 pown , mrsmf lagi besar kot ,

  5. jay Avatar
    jay

    nmpk cam best jewk MRSM nie……nk cbe mhn la……test power jewk…….best x stay kat cane?????

  6. Nurul Avatar
    Nurul

    giler besar mrsm nie… klau bukan anak peneroka felda xleh masuk ker mrsm nie??

    1. Irfan Avatar
      Irfan

      @Nurul, boleh,tapi maktab ni ambik 20% je orang awam

      1. beliamuda Avatar

        @Irfan, terima kasih atas makluman.

  7. MAN BATCH SPM 2011 MRSM FELDA Avatar
    MAN BATCH SPM 2011 MRSM FELDA

    SAMEKOM BANG…sy batch spm petame mrsm felda…nme sy man…kalo abg dtg sane abg tnye je r nme sy….thankz coz abg cter mrsm ktowang kt dlm blog…sy salut lu der…insyaalah ktowng perform tol2…bye..watta

  8. za Avatar
    za

    @Nurul, setahu saya ada kota utk warga peneroka dgn org luar

  9. za Avatar
    za

    mrsm felda memang best..kemudahan lengkap,untung sesiapa yg dpt bljr di situ

  10. afiqah mohir Avatar
    afiqah mohir

    saye pon nk ckp ar trime kaseh sapew yg berbngge ngn mrsm felda……saye sbagai plaja kt cne pon brase bngge ar giler….tp yg x puas ati ngn mktb saye 2……jngn ar nk burokkn nme kiteowang…….x bek aw….saye sarnkn gi tngk dlu…….bru leh kutok erk…..bye….salm:)

    1. beliamuda Avatar

      @afiqah mohir, ada yang memburuk2 kan nama MRSM Felda ke?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge