Jurutera Kimia: Fakta dan Nombor

Salam sejahtera buat semua.

Process Plant

Fakta dan nombor mengenai Jurutera Kimia:

 • Jurutera Kimia Ahlia Kimia
 • Negara memerlukan Jurutera Kimia sebanyak 29 000 pada tahun 2010
 • Sehingga tahun 2000, hanya ada sekitar 2900 Jurutera Kimia sahaja di Malaysia
 • Hanya ada 10 buah universiti yang menawarkan kejuruteraan kimia, salah satunya ialah Universiti Teknologi Petronas (UTP)
 • Dianggarkan dalam tahun 2007, hanya ada sekitar 6000 hingga 7000 Jurutera Kimia di Malaysia
 • Hanya 25% sasaran keperluan negara kepada Jurutera Kimia sahaja yang telah dicapai.

Sumber: National Economic Action Council (NEAC), The STAR. via Syazwan

beliamuda: Kesilapan utama dalam memilih Kejuruteraan Kimia ialah salah faham mengenai subjek utama, iaitu Fizik bukan Kimia.

92 thoughts on “Jurutera Kimia: Fakta dan Nombor

 1. sy dpt tawaran dlm kejuruteraan kimia (loji proses) di UMP.. masih tak paham scope ape yg sy akn bljr nnt dan pekerjaan dlm bidang ape..

  • @nana, Banyak maklumat yang boleh dicari berkaitan loji proses. Cuma guna kata kunci Process Plant dan akan dapat tahu apa skop pembelajaran dan kerja. Umumnya, anda akan belajar semua perkara berkaitan proses dari segi tindak balas (Reaction Engineering), haba (Heat Transfer), Thermodynamics dan pelbagai lagi.

 2. Arif,,,sekarang ni ramai tak ipta2 nak student2 ambik chemical engineering(gas n oil),,lau lepasan matrik ngan diploma, ipta(tidak termasuk utm,um,ukm,upm,usm) ambik yang mane dulu,,??

 3. salam, ermm saya bakal calon spm 2012 🙂 sy ada masalah dalam nak memilih jurusan yg bakal di ambil selepas spm. senang cakap, sy dah decide nak pilik kejuruteraan kimia. cuma, sy keliru nak pilih k. kimia petroleum dan gas, biokimia atau biotech. semuanya sy minat. tp menurut org ramai, jurusan ni tak sesuai utk perempuan dan peluang utk mendapat kerja tipis. betul ke?

  • Untuk bidang Kejuruteraan Kimia, Petroleum dan Gas, kerjanya agak kasar kalau anda perlu turun ke lokasi. Untuk biokimia dan biotech, mungkin lebih kepada makmal.

 4. Salam,
  Sy mmg berminat dgn chem eng dan mohon chem eng utk intake Jan 2013 UTP. Sebaliknya sekira permohonan sy ditawar petroleum eng (bkn chem eng seperti dipohon), byk kh perbezaan antara chem & petroleum? Mana yg lebih susah silibusnya serta belajar? Peluang pekerjaan bidang mana lebih luas antara dua bidang tersebut. Mohon pandangan, terima kasih.

  • Wasalam.
   Dengan nama pun sudah menampakkan banyak perbezaa, inikan pula isi pengajiannya. Kesusahan silibus itu tidak dapat saya jawab kerana saya hanya belajar Chem Eng, tidak pula Petroleum Eng.

   Kedua-duanya mempunyai peluang pekerjaan yang cerah, namun harus diingat yang Petroleum Eng lebih khusus berbanding Chem Eng, menjadikannya lebih kecil skop pekerjaan.

 5. assalamualaikum, saya dilema nak pilih mechanical eng atau chem engineering , sebab ada senior saya dia ambik chem eng tapi dia menganggur so dia tukar aeronautical, senior saya lagi satu pulak cakap mechanical engineering ni memang pasti akan dapat kerja , tapi saya lebih berminat dengan chemical engineering , tpi tu lah cuma takut tak ada kerja nanti , and lagi satu, betul ke orang kata minyak nak habis , so tak ada kerja la nanti untuk petroleum engineers ?

 6. salam , nak tnye . baru2 ny saya terlepas untuk apply utp gune result trial . bila kah lagi tarikh untuk apply utp gune result sebenar ? nk masok utp kene result yg cmerlang je ke ??

 7. salam..saya dapat dip kimia dalam logi process.so bole terangkan tak ape pekerjaan yang bole saya dapat..

 8. salam bro..saya dapat dalam KEJURUTERAAN KIMIA (LOJI PROSES) dekat ump..so sy konpius nk amek ump or gmi..logi process nie berkaitan dengan apa ye??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge