Reka Bentuk Baharu Wang Kertas RM50

Salam sejahtera buat semua.

RM50 baru

Rasanya khabar angin tentang reka bentuk baharu wang kertas RM50 telah lama tersebar. Sebelum ini telah tersebarnya gambar reka bentuk RM50. Saya sendiri ada menyimpan gambar RM50 yang baharu tu (seperti di atas) ketika saya menjumpainya di carian imej Google.

Akhirnya, pada 15 Julai 2009, Bank Negara Malaysia (BNM) telah mengumumkan secara rasmi tentang pengeluaran reka bentuk baharu wang kertas RM50 ini. Satu kenyataan akhbar tekah diedarkan kepada media tentang pengumuman ini.

Pengeluaran wang kertas RM50 reka bentuk baharu ini merupakan denominasi pertama dalam Siri Keempat mata wang kertas Malaysia yang akan menggantikan siri yang sedia ada secara berperingkat-peringkat.

Wang kertas RM50 reka bentuk baharu ini sebelum ini dikeluarkan pada bulan Disember 2007 bersempena Ulang Tahun Ke-50 Kemerdekaan Malaysia. Siri baharu ini tidak lagi mempunyai logo sambutan jubli emas kemerdekaan negara dan mempunyai ciri keselamatan yang dipertingkatkan.

Ciri keselamatan bagi reka bentuk baharu wang kertas RM50 yang dipertingkatkan

* Benang Keselamatan Dengan Warna Berubah-ubah yang tertanam di dalam kertas menggantikan benang keselamatan yang sedia ada. Benang ini kelihatan seperti garis putus-putus yang berwarna pada bahagian belakang wang kertas. Apabila diletakkan pada cahaya, benang ini akan kelihatan seperti garis lurus kehitam-hitaman dan teks BNM RM50 yang berulang-ulang jelas kelihatan. Apabila wang kertas ini disengetkan, warna benang keselamatan ini akan bertukar daripada merah kepada hijau, dan sebaliknya. Apabila dilihat di bawah cahaya ultraungu, teks BNM RM50 yang berulang-ulang ini akan berkilau kuning, manakala benang keselamatan akan kelihatan seperti garis lurus berkilau kuning apabila wang kertas ini dilihat dari hadapan.

* Unsur Cahaya Pendarfluor Dua Warna merupakan ciri cetakan limunan tambahan pada bahagian belakang wang kertas. Apabila diletakkan di bawah cahaya ultraungu, reka bentuk kompleks dua warna angka 50 akan berkilau.

Ciri keselamatan sedia ada yang direka untuk orang ramai membuat semakan kekal

* Potret Tera Air (Watermark Portrait) dapat dikenal pasti melalui pancaran imej warna yang lebih muda atau gelap berbanding dengan warna kertas sekitarnya. Potret tera air ini yang memberi kesan tiga dimensi kelihatan tanpa garis-garis yang jelas. Pada bahagian bawah potret tera air ini angka 50 dapat dilihat dengan jelas.
* Tanda Pandang Telus memaparkan corak songket pada bahagian hadapan dan belakang wang kertas apabila wang kertas ini diletakkan pada cahaya.
* Unsur Cahaya Pendarfluor Limunan pada bahagian hadapan dan belakang wang kertas akan berkilau dalam warna yang berbeza-beza apabila dilihat di bawah cahaya ultraungu.
* Huruf Mikro “BNM RM50” yang dapat dilihat di bawah kanta pembesar.
* Jalur Holografik memaparkan angka 50 dan juga bunga raya.
* Imej Pendam Pelbagai Warna (Multicolor Latent Image) dengan angka 50 dapat dilihat apabila wang kertas disengetkan sedikit dan bertukar warna apabila kedudukan wang kertas tersebut dipusingkan.
* Ciri Anti Pengimbas menyebabkan beberapa reka bentuk tertentu tidak boleh diimbas oleh mesin pengimbas.
* Ciri Braille untuk orang yang cacat penglihatan.

Siri reka bentuk wang kertas RM50 yang sedia ada akan terus sah diperlakukan dan akan diedarkan bersama-sama wang kertas baharu RM50 ini sehingga ia dikeluarkan dari edaran secara berperingkat-peringkat. Had masa bagi tempoh edaran bersama ini tidak ditetapkan.

beliamuda: duit RM50 sekarang tu pandai-pandai la simpan sekeping dua… boleh buat kenang-kenangan.. (^_^)v

9 thoughts on “Reka Bentuk Baharu Wang Kertas RM50

    • betul, gambar tu memang gambar duit versi 50 tahun merdeka. Tapi rekaan baru, cuma buang gambar sambutan jubli emas tu je..

      “Siri baharu ini tidak lagi mempunyai logo sambutan jubli emas kemerdekaan negara dan mempunyai ciri keselamatan yang dipertingkatkan.”
      .-= beliamuda´s last blog ..Selamat sampai di UTP akhirnya =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge