Selamat Hari Lahir yang ke 47, Abah

abah-n-mama

Hari ini, 8 Mei 2009, genaplah umur Abah 47 tahun.Aku memang sentiasa ingat tarikh lahir Abah. Tapi, aku tetap juga setkan dalam telefon bimbit sebagai reminder. Tepat jam 12 malam, 8 Mei, telefon bimbitku berbunyi. Aku terfikir-fikir ayat yang akan diucapkan kepada Abah. Namun, perasaan segan lebih banyak menyelubungi diri aku. Bukan apa, Abah merupakan orang yang jarang sekali bercakap perkara-perkara sebegitu. Akhirnya, aku nekad juga untuk menghantar mesej kepada Abah.

image000

Salam hari lahir yang ke 47 untuk Abah. Tok tubik makan mana-mana ke malam ni?

Satu sms dihantar. Aku tertunggu-tunggu apakah yang akan dibalas oleh Abah. Abah memang seorang yang tegas. Jarang sekali dia berjenaka dengan anaknya. Kalau ada sesuatu untuk diminta, memang kami semua akan minta melalui Mama. Cuma, sejak beberapa tahun kebelakangan ini, aku lihat Abah sudah jadi semakin sporting. Terutama sekali dengan adikku yang paling kecil, Syafiq. Aku masih ingat lagi ketika kecil dulu. Aku pernah memecahkan satu baldi. Mama menyuruh aku meminta maaf dengan Abah. Tapi, aku sangat takut dan membiarkan perkara itu berlalu begitu sahaja. Kalau fikir balik, senang sangat sebenarnya nak minta maaf.

Tidak berapa lama kemudian, aku terima sms balasan daripada Abah. Aku tersenyum girang dengan sms itu. Ayat yang cukup ringkas tapi sempoi. Aku balas mesej itu dengan hati yang sangat berbunga-bunga. Pesanan yang selalu Abah berikan banyak datang terlintas dalam kepala aku. Dan sepanjang malam ini, hati aku berasa senang dan lapang sekali.

beliamuda: tak sabar nak balik rumah… Hogar, dulce hogar~~

15 thoughts on “Selamat Hari Lahir yang ke 47, Abah

  1. huhu..baru perasan paras rupe ko banyak ambik ayah ko.. boleh masuk pertandingan wajah serupa tapi x same ni =P. all the best final!

  2. erm…
    5 may ari tuh genap umur bapak aku 50..
    tapi aku tak wish pun..
    sebb aku gado ngan die..
    aku takdelaa mara ag ngan die..
    tapi segan nak wish..
    sebelum nih aku pernah sms sekali wish besday sekali kat die..
    ……..

  3. Ko dah minta maaf blom?
    Asalnya, aku pun segan nak wish.
    Tapi, aku ni dah makin besar.
    Perlu bersikap lebih matang.
    Lagipun, suatu masa nanti aku pulak yang akan jadi Abah…

  4. bangge ngan nipi coz brani wat cm2
    aku pn ade situsasi yg hampir same
    so cm ko ckp r, kne jd lg matang..
    nnt kte plak nk jadi ayah, mst kte harapkan ank kte wish besday kt kte gak..
    kn2
    ^_^

  5. buah jugok mu dih maso kecik2
    pecoh bledi2

    bagus2..
    nipi anak yg baik,hoho

    fulamak sap..
    berfikiran jauh tuh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge