Harga Minyak RON95 Bakal Dinaikkan Kepada RM2.20?

Salam sejahtera buat semua.

tweet RON95 naik harga 2

Tajuk di atas ditinggalkan sebagai sebuah persoalan, bukan satu pernyataan yang sahih. Dalam satu tweet rambang pada awal pagi tadi, ada seorang pengguna twitter menyatakan yang dia ada terdengar daripada siaran radio bahawa harga minyak petrol RON95 bakal dinaikkan harga tidak lama lagi.

tweet RON95 naik harga

Dalam tweet dia sebelumnya, turut dinyatakan juga bahawa harga RON95 bakal dinaikkan kepada RM2.20 iaitu kenaikan sebanyak RM0.30 daripada harga semasa sebanyak RM1.90.

Kenaikan kali terakhir harga RON 95 sebelum ini ialah pada bulan Disember lalu iaitu sebanyak RM0.05, sedangkan harga minyak RON97 telah pun mencecah RM2.90 sekarang ni. Perbezaan harga yang terlalu jauh ini saja sudah cukup untuk menunjukkan harga RON95 telah lama ditahan oleh kerajaan daripada dinaikkan.

stats harga ron 97

Terbaru, Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob menyatakan rakyat perlu bersedia untuk kenaikan harga minyak petrol RON95. Rasanya kenyataan “harga RON95 tidak akan dinaikkan buat masa ini” hanya benar sebelum semakan semula dibuat setiap bulan. Mungkin alasan ini bakal digunakan juga nanti.

Harga gula pun sudah dinaikkan RM0.20 minggu lalu. Tidak dapat tidak, RON95 juga bakal dinaikkan harga kerana tiada arah aliran penurunan harga minyak dunia dalam masa terdekat ni.

beliamuda: Kalau Pak Menteri pun dah cakap kena sedia dan jangan terkejut nanti kalau harga minyak naik, ada maksud harga nak naik la tu. Bersedia macam mana ya?

18 thoughts on “Harga Minyak RON95 Bakal Dinaikkan Kepada RM2.20?

 1. hurm…camne nak bersedia?
  menabung je a..takpun,sediakan beskal instead of kete n moto..haha

  haisey..sume nak naik..cubaan2..

  nasrullah,
  apa yang aku terbaca,takde la dia kata smpi PRU 13,sbb dorg pn xannouce lg..tp aku terbaca dia kata sampai akhir tahun ni..lol btol ismail sbri ni..huhuh

 2. Pingback: Harga Minyak Petrol RON95 Bakal Disemak Semula Jun 2011 | beliamuda {dot} com

 3. Pingback: Harga Minyak Petrol RON95 Bakal Disemak Semula Jun 2011 | Adam Iskandar - PERCUBAAN KETIGA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge