Jangan percaya bulat-bulat soalan spot

Salam sejahtera buat semua.

meniru exam

Hari ni dah masuk hari kedua pelajar Tingkatan 3 di seluruh Malaysia menduduki PMR. Alhamdulillah, tiada pelajar yang mengambil peperiksaan di hospital (berdasarkan berita Utusan Malaysia semalam). Mengikut apa yang diberitahu oleh bapa saudara saya, untuk Kelantan sahaja, RM300 ribu diperuntukkan untuk membekalkan topeng penutup mulut dan hidung kepada semua pelajar Tingkatan 3 yang mengambil PMR.

Awal pagi tadi, aku disentakkan oleh satu tuduhan oleh seorang budak-yang-entah-dah-cukup-umur-ke-belum. Dengan ribut dan guruh yang memang sedang menggila di beberapa tempat sejak akhir-akhir ni, boleh pulak di tuduh aku menyebarkan soalan spot PMR tipu. Tuduhnya, aku reka sendiri.

Fuh, menyirap jugak aku baca. Seingat aku (memang benar pun), aku takde pun sebar soalan spot dalam blog aku ni. Aku cuma masukkan pautan ke laman blog seorang rakan yang ada siarkan soalan spot PMR berdasarkan sumber yang dia ada. Boleh pulak si gerangan penuduh tu cakap aku reka je soalan spot PMR tuh!

Aku dengan baik hatinya membalas, “pelajar bijak tak baca soalan spot sahaja”. Yang memang menumpu pada soalan spot sahaja tu golongan yang studi di saat-saat akhir.

Meh dengar aku nak beritahu sikit kat sini. Maksud soalan spot tu adalah soalan ramalan. Tapi, kalau aku tulis soalan ramalan PMR, tak ramai pulak yang nak cari kan? Kalau dah nama soalan ramalan, mesti la ada salahnya. Lain la kalau soalan tu dah bocor, memang la sama semua! Ada paham?

Ni salah satu bukti paling nyata yang pelajar dah jadi terlalu bercirikan peperiksaan (baca: exam oriented). Memang la semua nak dapat keputusan terbaik. Bukan setakat lulus, nak dapat semua A la kan. Tapi, kalau dah studi pun saat-saat akhir, pandai-pandai la nak hidup. Yang dah bersedia awal-awal tu, harapnya tenang dan yakin dengan diri.

Soalan ramalan di kebiasaannya terhasil daripada tajuk-tajuk yang disoal dalam peperiksaan percubaan. Tambahan lagi, kalaulah soalan percubaan di sebuah negeri itu dihasilkan oleh penggubal soalan PMR, kemungkinan besar tajuk yang disoal itu berkemungkinan tinggi akan masuk. Sebab tu la, ada sekolah-sekolah tertentu yang menjemput penggubal soalan untuk memberi ceramah berkaitan di sekolah masing-masing.

Untuk PMR 2009 ni, tak tahu la pulak ada ke tak soalan bocor. Untuk soalan UPSR tahun ni, tersebar jugak cakap-cakap soalan UPSR bocor di saat akhir (sehari sebelum kertas tersebut). Kebiasaannya, UPSR ni kalau bocor pun sebab cikgu dan memang keterlaluan sangat nak naikkan ranking sekolah, jadi ada la tiris (ok, ini satu tuduhan berat, tapi ia adalah kenyataan, sape nak bangkang, sila komen kaw2).

beliamuda: cukuplah setakat tu sahaja luahan hati yang sedikit panas, jangan terbawa-bawa nak tengok kertas orang kat sebalah masa exam pulak kan… Aku dah lalui ketiga-tiga peperiksaan besar kat malaysia ni (empat termasuk dengan PTS). Alhamdulillah, seksanya tidak sebesar seksa test-test dan exam di UTP ni.. (^_~)v.

22 thoughts on “Jangan percaya bulat-bulat soalan spot

  1. nama lg soklan spot..adoi,bahlol btul bdk tu
    nampaknya, bdk tu xleh jwb exam la lagaknya
    so, start to BANGAUING!

    rmai sgt bdk cemerlang skang..ssh nk tau yg mn btl2 berilmu.sbb kbnyakan exam skang ni penuh dgn soklan2 spot dan bocor.sesape pun blh berjaya
    .-= penaberkala´s last blog ..GERANGANMU =-.

  2. ape la budak2 ni… Leh lak mengamuk x tentu pasal. tu la, bile sistem pendidikan terlalu mementingkan KEPUTUSAN PEPERIKSAAN KERTAS, pelajar2 jd cm ni lerr…

  3. hmm..sabarlah yea.
    saye perasan juga comment ‘budak kecil itu’ di chat space anda di atas, dan nampak pun reply anda tu..

    ramalan bukan kepastian.

  4. anak kak jie tak de soalan spot… dia balik 1st day tu dah menjerit ” merdeka!”

    baru sehari peksa dah merdeka rasanya!

    dia kata, kawan2 ckp apa yg dia org spot tak menjadi, nasib baik Angah tak de spot2…

    elok lah tu…belajar bkn utk peperiksaan saja…kena betulkan niat…menuntut ilmu tu bukan utk dpt score A.

    ttg komen2 tu..udah nama pun budak..mgkn belum akil baligh lagi kot..sabar je lah
    .-= Kujie´s last blog ..Gembeng si kucing parsi =-.

    • @Kujie, nak spot tak salah, tapi kena tahu juga yang spot tu bukan kepastian.. lepas habis PMR ni boleh Angah bermanja dengan mamanya.. hehe..

  5. Dalam minggu ni, blog aku mendapat kunjungan tinggi bila aku buat entri bertajuk “Soalan Bocor PMR 2009”

    Tak sangka ada juga pelajar yang berpemikiran sedemikian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge