JANGAN hidupkan penghawa dingin sebaik menaiki kereta!

Salam sejahtera untuk semua.

Harap dapat berkongsi dengan sahabat anda yang lain.

Bukalah tingkap terlebih dahulu sebaik memasuki kereta anda dan jangan sama sekali menghidupkan pendingin hawa. Berpandukan kepada kajian yang dijalankan, dashboard, sofa, pewangi udara menghasilkan Benzene, sejenis toksin yang menyebabkan kanser (carcinogen – ia dapat dikenalpasti melalui bau yang terhasil dari haba bahan plastik di dalam kereta). Disamping menyebabkab kanser, ia juga bertindak sebagai racun bagi tulang, menyebabkan anemia dan mengurangkan sel darah putih. Tindakan ini jika dibiar berlarutan akan menyebabkan Leukemia, meningkatkan risiko menghadapi kanser di samping punca keguguran.

Kadar pendedahan Benzene yang dibenarkan ialah 50 mg bagi setiap kaki persegi. Kereta jika diparkir di kawasan berbumbung dengan tingkap tertutup menghasilkan 400-800 mg Benzene. Jika dibiarkan dikawasan yang terdedah dengan tingkap yang tertutup pada suhu 60 darjah fahrenheit, tahap Benzene boleh meningkkat sehingga 2000-4000 mg, iaitu 40 kali dari tahap yang dibenarkan.. . dan penumpang di dalamnya akan menyedut toksik yang berlebih2an secara tidak sedar.

Cara yang dicadangkan untuk mengelakkan perkara ini daripada berterusan ialah dengan membuka tingkap dan pintu terlebih dahulu untuk memberi udara di dalam beredar keluar. Benzene adalah sejenis toksik yang boleh mencemar buah pinggang dan hati, dan sukar pula bagi tubuh manusia untuk menyahkeluarkan toksik tersebut apabila.

beliamuda: patutla Abah pesan suruh buka tingkap kereta dulu dan jangan buka penghawa dingin kalau baru je naik kereta selepas tinggalkan kereta kat tengah panas…

kredit kepada: izo (versi Bahasa Melayu) dan pokjat (versi Bahasa Inggeris)

9 thoughts on “JANGAN hidupkan penghawa dingin sebaik menaiki kereta!

 1. ade sorang staf kat tempat pektikel ni..
  pakai kete fresh dari Japan..
  kete die mmg best…
  tak payah nak tekan ape2… just pakai password je.. nanti die ter on sendiri…

  kalau nk pasang air cond, just ckp je “aircono on”… pastu nanti ade la minah jepun cakap2, terus je ter on…
  nk on radio pun mcm tu jugak… nak beli kete mcm tu la… haha

 2. @vividan
  ko takde kete, ayah ko ada.. kawan2 ko pun ramai yang ada kan.. hehe

  @umizue
  o0o.. hehe.. kk

  @rue
  hmm.. tu la pasal

  @wan pai
  hehe.. len orang, len taste.. ngee~~

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge