Notis Pembaharuan Domain daripada ServerFreak

Salam sejahtera buat semua.

Serverfreak

Inbox emel hari ini diterjah satu notis pembaharuan domain daripada ServerFreak. Ada dua domain yang bakal tamat tempoh dalam masa terdekat, termasuk domain beliamuda.com yang akan tamat tempoh dalam masa 52 hari lagi!

Rasa macam cepat sangat masa berlalu sejak kali terakhir memperbaharui domain blog ni. Mungkin saya sendiri yang telah hilang “sense of time”. Nasib baik ada emel notis daripada ServerFreak ni. Kalau tak, memang luput dulu domain baru nak perasan. Tu pun kalau buka tengok blog sendiri hari-hari la.

Continue reading

Entri Salin-Tampal, Jangan Sampai Nampak Bodoh!

Salam sejahtera buat semua.

Writing is My Hobby

Siapalah yang tidak suka cara yang mudah untuk berbuat sesuatu. Kalau ada jalan paling singkat untuk mencapai matlamat akhir, pasti semua orang akan memilih jalan pintas tersebut.

Dalam dunia blog, penulisan salin-tampal adalah yang paling mudah dan paling cepat. Secepat sekadar mengetuk papan kekunci Ctrl+C dan Ctrl+V, lalu sudah boleh dipaparkan entri tersebut untuk tatapan umum.

Continue reading

Entri Ditendang Keluar Dari Apesal.com

Salam sejahtera buat semua.

logo Apesal

Salah satu cara paling mudah untuk seorang blogger mendapatkan trafik bagi entri yang baru ditulis adalah dengan menghantar entri tersebut ke laman aggregator. Saya sendiri selalu ping entri-entri terbaru di beberapa laman aggregator yang telah sedia ada di Malaysia.

Salah satu laman aggregator yang saya sangat rasai kesan trafik yang diberikan ialah Apesal.com. Sebelum menggunakan servis Apesal.com, saya guna laman aggregator lain yang dikendalikan oleh pentadbir yang sama sehinggalah disarankan untuk beralih ke Apesal.com.

Continue reading

Mahu Menulis Tapi Tidak Tahu Nak Tulis Apa

Salam sejahtera buat semua.

Writing tools

Orang yang sentiasa perlu menulis sahaja faham bagaimana perasaan apabila terdapat keinginan untuk menulis sesuatu tetapi tidak tahu apa yang boleh ditulis. Keadaan ini dinamakan sebagai writer’s block (halangan penulis?). Kebiasaannya keadaan ini akan dialami oleh seseorang yang menjadikan penulisan sebagai profesion mereka.

Walaupun writer’s block sebenarnya merupakan kondisi yang agak berat bagi seorang penulis, wujudkah keadaan seperti ini kepada seorang blogger? Blogger’s block mungkin?

Continue reading

Laman 1 - 912345...Akhir »