4 Sebab Bertukar kepada U Mobile

Salam sejahtera buat semua.

Fenomena penggunaan telefon pintar mutakhir ini mendesak syarikat-syarikat telco tempatan untuk lebih kreatif dalam menawarkan servis yang menarik. Tambahan pula, harga telefon pintar yang semakin murah dari tahun ke tahun memungkinkan ia digunakan oleh mereka yang berpendapatan rendah berbanding hanya golongan berpendapatan sederhana dan tinggi sebelum ini.

Walau bagaimanapun, kebanyakan fungsi serta aplikasi hebat yang ditawarkan telefon pintar seperti RSS Feed, laman sosial dan sebagainya hanya boleh dimanfaatkan dengan kewujudan talian internet. Justeru, kebanyakan pengguna telefon pintar pastinya memilih pakej pra-bayar atau pasca-bayar yang merangkumi panggilan suara, SMS dan pelan data sekaligus.

Saya merupakan pengguna Maxis sejak dari zaman persekolahan. Bermakna, saya telah menggunakan Maxis lebih kurang 10 tahun. Saya juga pernah menggunakan Celcom hampir 5 tahun. Ya, pastinya saya sudah biasa dengan servis dua syarikat telco gergasi tempatan ini.

Ketika menggunakan Blackberry, Celcom menawarkan harga BIS termurah untuk pakej pra-bayar Xpax berbanding telco lain dengan hanya RM25/bulan. Ia menawarkan pelan data sebanyak 250MB, tidak termasuk untuk penggunaan laman sosial yang tidak terhad.

Sekarang, setelah beralih kepada Android, pakej-pakej yang ditawarkan Celcom dan Maxis kebanyakannya begitu membebankan. Jadi, saya buat analisis ringkas serta perbandingan antara semua telco yang ada di Malaysia untuk memilih pakej terbaik yang sesuai dengan kadar penggunaan semasa saya. Kini, saya telah membuat keputusan untuk beralih kepada U Mobile!

Ada 4 sebab utama bagi saya untuk beralih kepada U Mobile:

1. Pakej pasca-bayar termurah di pasaran

Saya memilih Pakej Pasca-Bayar U28 yang menawarkan pelan data 1GB serta 300 SMS. Bagi panggilan suara, saya boleh membeli add-on pack Talk Plus dengan harga RM8 untuk 80 minit panggilan suara kepada telco selain U Mobile. Hujung bulan, saya hanya perlu membayar minimum RM28+RM8+6% cukai kerajaan. Pakej sebegini dengan harga di bawah RM40 adalah sangat murah jika dibandingkan dengan telco lain.

2. Tiada Kontrak

Disebabkan masa sebelum saya berhijrah ke luar negara untuk menyambung pelajaran tinggal 8 bulan sahaja lagi sekiranya tiada aral melintang, sebolehnya saya tak mahu terikat dengan kontrak atau komitmen kewangan. Dengan U Mobile, saya boleh membatalkan pakej U28 ini bila-bila masa sahaja sekiranya tidak berpuas hati dengan servis atau sebab-sebab lain.

3. Internet tanpa had

Setelah kuota internet habis, talian tidak akan terputus. Hanya kepantasannya dikurangkan.  Jadi, anda tidak perlu bimbang bil yang melambung tinggi di hujung bulan bila anda terlupa untuk menghentikan fungsi data internet sebagaimana yang berlaku kepada pengguna telco lain terutamanya Maxis.

4. Liputan semakin meluas

U Mobile mempunyai usahasama perkongsian perkhidmatan bersama Celcom dan Maxis. Jadi, anda tak perlu bimbang sekiranya tempat anda tiada liputan U Mobile kerana ia akan ‘menumpang’ liputan rakan kongsinya secara automatik tanpa caj tambahan. Paling menarik, Penggunaan rangkaian 3G Maxis memboleh melayari internet dengan lebih pantas.

Alhamdulillah, setakat hari ini, servis U Mobile ok. Cuma kadang-kadang, line kurang stabil dan berlaku drop call. Internet pun laju apabila berada dalam liputan 3G. Tapi, bila berada dalam 2G, sangatlah perlahan. Berikut adalah kelajuan internet yang direkodkan ketika berada di tingkat 17 sebuah apartment.

IMG_20121124_204454

Kelajuan muat turun hampir 1Mbps. Sukar untuk mendapatkan kelajuan sebegini di atas bangunan tinggi. Jadi, sememangnya saya berpuas hati.

Sekadar makluman, entri ini tidak ditaja sesiapa. Sekadar berkongsi pengalaman serta alternatif yang ada untuk manfaat semua pembaca beliamuda {dot} com. Ada yang ingin berkongsi pengalaman masing-masing menggunakan U Mobile di sini? 🙂

19 thoughts on “4 Sebab Bertukar kepada U Mobile

  1. Pingback: Bertukar Telco Kepada U Mobile Secara Rasmi (MNP) | AL-MUHANDISU.COM

  2. Pingback: 4 Sebab Bertukar kepada U Mobile | Apesal.com

    • area pantai barat esp KL, Png n JB mostly dah ok. kawasan lain tu x strong sgt tp dsbbkn ada partnership dgn celcom n maxis, u mobile dpt tumpang line depa kat tmpt2 yg xde coverage atau roaming. ni problem ckit sbb feedback kata still x stabil
      Faris Al-Muhandisu´s last blog about ..5 Tanda Insan BahagiaMy Profile

  3. saya pun pengguna U mobile..before saya subscribe RM28 for internet, now dah beralih kepada RM18 hanya utk menikmati internet..alaa..FB je pon..so thats good enough..langgan utk sebulan..winks

  4. Dah 4 bln MNP ke UMobile Prepaid, dgn alasan internet plan yg murah dan laju. Liputan memuaskan, sama seperti mana liputan Hotlink kerana menggunakan pemancar MAXIS . Kelajuan internet lebih baik daripada Hotlink berdasarkan pengalaman, hampir 90% internet Umobile sentiasa pantas, cuma ada ketika ianya slow @ tiada connection tapi bukan hari2. Tapi bagi yg jenis suka buat panggilan, U mobile bukan la pilihan yg baik melainkan org yg kita call tu pun menggunakan Telco UMobile juga. Call ke Customer Service, yg ni ikut nasib, ada masa call sampai 1/2 jam belum tentu ada org jawab, tapi kalau sampaikan masalah melalui twitter, respond memang cepat.

    • ada dengar akan dapat free 20 sms tiap kali 6 sms dihantar ke no u mobile & free call utk sehari tiap RM1 yang ditopup. So soalannya, ada dpt tak free call & sms utk other network selain U Mobile. Sbb member ramai lagi yg tak pakai U Mobile.

  5. Br seminggu pakai uMobile, so far line internet dia ok..lbh kurang Maxis sbb sebelum ni guna line maxis…rasanya harga terendah di pasaran skang…x tahu laa ade yang lebih murah lagi kot??? sy dpt offer kat pasar mlm jer…dua simkad (RM8) + Prepaid (RM10) 3 keping just to pay RM 40…mmg berbaloi kan..top up RM10 jer utk sebulan dan yang syok calling2 with my hubby FREE…:-) JOM TUKAR 😀
    sue´s last blog about ..TAHNIAH KAKAK 🙂My Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge