Gambar Wang Kertas Malaysia Siri Keempat 2012

Salam sejahtera buat semua.

Wang Kertas dan Duit Syiling Malaysia Terbaru 2012

Bermula pada hari ini, wang kertas peringatan bagi siri baharu yang akan mula berada dalam edaran pada Julai 2012 boleh didapati untuk pembelian orang ramai. Wang kertas baharu ini merupakan wang kertas siri keempat yang diperkenalkan oleh Bank Negara Malaysia untuk kegunaan sebagai mata wang.

Pastinya ramai yang akan cuba mendapatkan wang kertas terbaru ini sebagai kenang-kenangan terutama bagi pengumpul wang kertas. Bagi yang tidak ingin mendapatkan wang kertas peringatan ini, eloklah kita sama-sama menunggu sehingga wang kertas ini mula berada dalam edaran bermula tahun depan. Lagipun, wang kertas RM50 telah pun digunakan.

Harga Wang Kertas Peringatan Siri KeempatHarga Wang Kertas Peringatan Siri Keempat

Reka Bentuk Wang Kertas Siri Keempat 2012

Berikut adalah rekaan-rekaan bagi setiap denominasi wang kertas yang terbaru dalam siri keempat yang terdiri daripada RM1, RM5, RM10, RM20, RM50 dan RM100. Pengenalan semula RM20 setelah sekian lama juga pastinya mengembalikan semula ingatan kepada wang kertas RM20 yang pernah digunakan suatu masa dulu.

Spesifikasi Teknikal Wang Kertas Siri Keempat 2012Spesifikasi Teknikal Wang Kertas Siri Keempat 2012

Wang Kertas RM1: Sukan Tradisional

RM1 baharu 2012

Permainan wau merupakan sukan tradisional yang popular di Malaysia terutamanya di Kelantan dan Terengganu. Permainan wau juga secara tradisinya merupakan suatu acara untuk meraikan hasil tuaian yang baik yang merapatkan masyarakat tempatan negeri-negeri tersebut.

Wau Bulan adalah antara wau Malaysia yang terkenal dan paling ikonik, dan dipaparkan pada wang polimer RM1 baharu.

Wau Bulan buatan tangan, yang diperbuat daripada buluh dan kertas, juga menjadi barang hiasan popular yang menghiasi rumah-rumah di Malaysia.

Wang Kertas RM5: Hidupan Liar

RM5 baharu 2012

Burung Enggang Badak (Buceros rhinoceros), iaitu salah satu spesies burung enggang terbesar dan paling mengagumkan di dunia, dipaparkan pada wang kertas polimer RM5 baharu.

Burung hutan yang menarik, bersayap lebar dan berekor panjang yang boleh ditemui dalam kelompok kecil di hutan hujan di seluruh negara ini memainkan peranan penting dalam budaya dan upacara tradisional negeri Sarawak yang turut dikenali sebagai ‘Bumi Kenyalang’.

Burung enggang juga melambangkan simbol kekuatan dan keberanian bagi masyarakat asli Sarawak.

Wang Kertas RM10: Flora

RM10 baharu 2012

Hutan tropika Malaysia yang tumbuh subur, iaitu salah satu hutan hujan tertua di dunia, mempunyai berjenis-jenis pokok berbunga dan antara yang paling ikonik ialah bunga yang terbesar di dunia iaitu Rafflesia.

Spesies Rafflesia Azlanii yang dipaparkan pada wang kertas RM10 baharu ini merupakan spesies asli Semenanjung Malaysia dan mula-mula sekali ditemui di Hutan Simpan Royal Belum di negeri Perak pada tahun 2003.

Bagi memperingati penemuan ini, bunga yang mengagumkan ini dinamakan sempena nama Sultan Perak, Sultan Azlan Muhibbuddin Shah ibni Almarhum Sultan Yusuff Izzuddin Shah Ghafarullahu-Lah.

Wang Kertas RM20: Hidupan Laut

RM20 baharu 2012

Dua spesies penyu terkenal dan hanya dijumpai di perairan Malaysia iaitu Penyu Karah (Eretmochelys imbricata) dan Penyu Belimbing (Dermochelys coriacea), yang juga merupakan lambang hidupan laut yang pelbagai dan berwarna-warni di perairan tropika kita, dipaparkan pada wang kertas RM20 baharu.

Penyu Karah mudah dikenali melalui muncungnya yang melengkung dan kulitnya yang bersisik manakala Penyu Belimbing pula mempunyai kulit yang keras dan tujuh jaluran pada cangkerangnya.

Kewujudan penyu-penyu ini memberi peringatan bahawa kehidupan mereka bergantung pada imbangan aktiviti manusia dan pemuliharaan hidupan laut yang perlu dikendalikan dengan bijaksana.

Wang Kertas RM50: Pertanian dan Teknologi

RM50 baharu 2012

Kelapa sawit dan bioteknologi dipaparkan pada wang kertas RM50 sebagai ikon ekonomi Malaysia yang berkembang maju. Kelapa sawit telah menjadi tanaman pertanian negara yang paling utama dari segi ekonomi kerana Malaysia merupakan salah satu pengeluar dan pengeksport terbesar kelapa sawit di dunia.

Bioteknologi terus meningkatkan kedudukan komoditi ini dalam rantaian nilai, menyokong transformasi ekonomi negara ke arah aktiviti nilai tambah yang lebih tinggi dalam sektor pertanian, perkilangan dan perkhidmatan.

Minyak sawit mentah juga digunakan sebagai komoditi dasar bagi memudahkan pembiayaan secara Islam.

Wang Kertas RM100: Keajaiban Semula Jadi

RM100 baharu 2012

Dua keajaiban alam semula jadi terkemuka negara yang diisytiharkan sebagai ‘Tapak Warisan Dunia’ oleh Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) dipaparkan pada wang kertas RM100.

Keajaiban alam semula jadi yang mengagumkan ini ialah Taman Kinabalu di Sabah, dengan Gunung Kinabalu yang hebat dan agung (iaitu gunung tertinggi di Asia Tenggara) dan pembentukan batu mercu batu kapur yang menakjubkan di lembah Gunung Api, yang ditemui di Taman Negara Mulu di Sarawak.

Kedua-duanya adalah antara keajaiban alam semula jadi di Malaysia yang memberi pengunjungnya satu pengalaman yang unik.

beliamuda: Semua maklumat ini diperoleh daripada portal Bank Negara Malaysia.

One thought on “Gambar Wang Kertas Malaysia Siri Keempat 2012

  1. Pingback: Wang Kertas Ringgit Malaysia Siri Baharu 2012 | beliamuda {dot} com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge