Semakan Kemasukan Ke USM Bagi Sidang Akademik 2010/2011

Salam sejahtera buat semua.

Para pelajar lepasan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM), Matrikulasi, Asasi dan yang setaraf dengannya yang telah mengemukakan permohonan untuk kemasukan ke Universiti Sains Malaysia (USM) bagi Sidang Akademik 2010/2011 boleh menyemak keputusan permohonan mulai 29 Mei 2010 jam 12.00 tengahari sehingga 31 Mei 2010 sebelum jam 5.00 petang.

Semakan Kemasukan dan Keputusan Permohonan

  • Semakan kemasukan dan keputusan permohonan ke USM boleh dibuat melalui laman web https://pohon.usm.my/
  • Calon perlu daftar masuk (Log In) dengan menggunakan Nombor Rujukan Permohonan.
  • Semakan hanya boleh dibuat mulai 29 Mei 2010 sehingga 31 Mei 2010 jam 5.00 petang.

Program Pendidikan

  • Keputusan permohonan ini tidak melibatkan permohonan ke USM yang dikemukakan kepada Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar (UPU) bagi Program Pendidikan.
  • Sila rujuk laman web UPU untuk maklumat mengenai keputusan Program Pendidikan.

Medic @ India dan Kemasukan Alternatif

  • Keputusan untuk permohonan medic@india dan kemasukan alternatif (warga sukan, warga emas dan warga budaya) akan diumumkan kemudian.

Maklumat

  • Sila hubungi Talian Khas USM di 1 300 888 876 jika terdapat sebarang pertanyaan.

Diolah semula daripada ePutra.

14 thoughts on “Semakan Kemasukan Ke USM Bagi Sidang Akademik 2010/2011

  1. Syukur pada ALLAH..Setelah disemak online anak saya dapat USM berstatuskan APEX dan bersetuju tawaran tsbt.Dalam jurusan kejuruteraan kimia. Adakah besar harapan untuk mendapat fellowship yang diwar-war itu dengan kombinasi SPM 9A dan MATRIK CGPA 4. Kalau dapat adakah apply sendiri atau diuruskan pihak USM. Ingin tahu penjelasan sebelum lapur diri 3/7/2010 untuk persediaan kelak. WASSALAM.

  2. kalau nak semak lepas dari tarikh berkenaan, boleh atau x?…. sebab saya baru je dapat maklumat ni….

      • @beliamuda, terlepas nk semak kemasukan usm so mcm mane? da try contact
        talian hot line pada selasa 1 jun dan 3jun namun xada respon boleh buat
        semakn semula lg sebab rakan2x yg lain pun x sempat nk semak,
        biasanye pihak usm akn sms pd setiap phone no. student utk mnyemak
        seperti ujian munsyi bulan april pd 27 april pihakn usm sms ke no. phone
        kami utk penyemakan namun utk jawapan semakn kemasukn usm 2010
        tiada sms dihantar kpd student harapan agar piah usm membuka kembali
        ruangan semakn usm lepasn matrikulasi dan setaraf utk masuk ke usm
        terima kasih

  3. tak dapt semak status pmhnan …tak tahu tarikh diumumkn…cam ne kalo nak tahu jugak status..sedih laaaa sekurang2 nye dpt a taw dpt ke x….

  4. Salam saya pon terlepas cek gak, kalu x dpt takpe, tkot2 nnt ganggu permohonan UPU lak..dah try telefon hotline upu but still no response sigh2

    • @inikas gates, erm. stahu sya lar. kalo xdapat msg mmg xdapat twrn USM. coz sya apply gak n
      xdpt. kawan2 yg dapat twrn sume dpt msg. so conclusion xdpt msg xdpt twrn.

  5. disini saya ada satu petanyaan,saya telah ditawarkan tempat d usm.
    tapi semasa proses semakan tersebut kawasan saya mengalami ganguan capaian
    internet dan ini menyukarkan saya untuk membuat semakan dan terlepas untuk
    membuat pengesahan penerimaan tawaran tersebut.masih boleh kah saya diterima masuk
    di usm bagi sesi kemasukan julai ini..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge