Apabila Internet Menjadi Seperti Kura-Kura

Boleh ke? Entahlah.. Lagipun itu cuma perumpamaan sahaja. Tapi, itulah realiti Internet apabila pengguna semakin tepu, maksudnya makin ramai la tu. Realiti Internet di UTP dan dimana-mana sahaja sekali pun. Sedih sekali. Apabila pelajar makin ramai yang sudah datang semula, lebar jalur (baca: bandwidth) yang tak seberapa di UTP ni mula tak cukup, walaupun DC++ masih memberikan perkhidmatan terbaik. Terima kasih untuk geng [Aw0k2]. Saja nak cakap. Geng [Aw0k2] sedak!
Tapi, aku sangat beruntung kerana masih diberi peluang untuk menggunakan Internet pada kelajuan yang lebih laju daripada apa yang dinikmati di bandar (baca: V3, V4, dan V5), kampung (baca: V1, V2 dan V6) dan juga di Cafe. Di manakah itu? Dimanakah lagi kalau bukan lokasi yang hanya sibuk pada musim peperiksaan. Itulah perpustakaan (baca: IRC – Pusat Sumber Maklumat). Tapi, hari ini hari Ahad. Maknanya, kelajuan yang bakal dinikmati berada pada tahap maksimum kerana IRC tak beroperasi. Cuti hujung minggu. Lokasi berdekatan IRC yang sangat ideal – Undercroft.

Nasib baik bersih…

Sejak semalam lagi, Irsyad mendesak untuk pergi ke sana. Katanya nak bermain permainan atas talian (baca: online game) yang digemarinya. Entah apa punya nama permainan. Eh, maaf ya Irsyad, ada sedikit tokok-tambah disitu. Tapi itu benar sekali kan? Huhu~~ Dengan senang hatinya kami menuju ke sana dalam pukul 8.30 pagi. Sampai sahaja di Blok 23, Irsyad meminta untuk berehat sebentar kerana tenaganya hampir habis. Nasib baik atas dorongan semangat daripada aku, Irsyad menabahkan hatinya untuk terus maju ke Undercroft. Walaupun kecewa dengan kekotoran di sana, kami bernasib baik kerana ada satu bahagian yang ditinggalkan bersih. Walaupun Irsyad terlebih dahulu mengkhianati aku dengan awal-awal lagi duduk di satu-satunya kerusi yang memang telah ada di situ, akhirnya kerusi itu dirampas seorang pekerja yang bertanggungjawab. Duduk atas lantai Undercroft je la.

Sedang ceria dengan permainannya...

Apakah pula aktiviti aku di sana? Aku meneruskan aktiviti aku dengan memuat turun perisian percuma (baca: freeware) yang terbaru. Sedikit sahaja versi terbaru yang ada untuk hari ini dan semalam – hari yang aku tak boleh muat turun di bilik. Aku meneruskan dengan torrent dan juga memuat naik video ke Youtube. Aku hanya sempat memuat naik lebih kurang 227MB dalam masa tiga jam daripada 1GB yang aku nak masukkan. Takpelah, daripada tak boleh langsung di bilik, sekurang-kurangnya aku sudah boleh padam video yang disunting itu daripada cakera keras aku. Namun, kami sedikit terganggu dengan pancaran matahari yang berjaya menembusi bumbung Chancellor Complex.

beliamuda: papan kekunci laptop aku sudah kotor… kalau tukar yang atas tu boleh tahan tak?

Gelagat Manusia di Halaman Sembang

Hari ini, sesi pertama persekolahan di negeri Kelantan, Terengganu dan Kedah. Maknanya, di rumah aku sekarang ni, hanya tinggal aku keseorangan. Seperti biasa, aktiviti aku ialah belayar di Internet. Huhu~~.

Sejak akhir-akhir ini, aku begitu asyik membaca forum dan blog-blog yang aku terjumpa berdasarkan kata kunci (keyword) yang aku guna. Semuanya berkaitan blog, adsense dan seangkatan. Tapi, rasa bosan juga kalau baca sahaja. Tambahan pula, yang dibaca adalah perkataan dalam hitam putih pulak tu. Sakit juga mata. Paling memeningkan apabila baca pasal HTML, XML dna CSS. Lagilah pening.

Sambil mengisi masa lapang, aku muat turun video-video, klip-klip menarik dan gambar-gambar berkaitan projek yang sedang aku jalankan. Ceh, bunyi macam projek besar la pulak. Tengah layan buat benda ni, blogger (blogspot) buat hal pulak. Nak upload template pulak tak boleh. Asyik error saja. Biarlah dulu. Nasib baik nak buat post baru boleh lagi.

Tiba-tiba, teringat pulak nak chat. Apa lagi, pergi ke KampungChat la. Nak praktikkan apa yang pernah dilakukan oleh Bro Adi. Tapi, yang dia punya tu, bot punya la. Auto, untuk kegunaan di MiRC. Tak payah taip sendiri. Langkah pertama, pilih nama cun – gadis perindu. Baru je masuk, lepas bagi salam, terus berlambak nak chat. Memang yang nak chat tu dasar gatal sikit la. Tak kira la apa yang ditanya, lebih kurang macam ni la yang aku tulis:

Hi.
Saya budak area klate.
Sudi tak tukar gambar dengan kita?
Kalau sudi bagi la emel, nanti kita hantar.

Ada yang bagi emel, ada yang takde emel dan bagi nombor handphone. Tak kira apa yang dia tulis lepas tu, aku dah tak tahu dan tak ambil tahu. Sebabnya, selepas dapat emel, aku terus masukkan nama-nama tersebut dalam “ignore member”. Tak kurang juga yang memulakan bicara dengan kata-kata lucah. Macam biasa, aku tulis sahaja ayat di atas. Ada dalam lebih kurang lima puluh orang yang nak berbual dengan aku. Semuanya dimulakan oleh mereka-mereka itu. Apa nak jadi la? Yang paling kelakar dengan mamat yang mengaku Arab ni. Di bawah adalah screenshot perbualan aku dengan orang tersebut.

Apa yang aku buat dengan emel tu? Entahlah. Buat koleksi dululah. Nanti nak guna, aku gunalah. Bukan nak hantar gambar pun. Kata orang, TAK HINGIN AKU!

beliamuda: sakit bahu aku nak tulis ayat kat atas tu berulang kali… sejam lebih terbuang.. haish…

Petang ini hujan

Agak kebudak-budakan la tajuk tu.. Tapi itulah kenyataan. Petang ini hujan. Hujan sedang turun dengan lebatnya. Eh, tak de lah lebat sangat, sekadarnya sahaja.

Amaran hujan lebat peringkat kuning di daerah Tumpat, Kota Bharu, Bachok dan Pasir Puteh dijangka berterusan sehingga esok.

Itu yang ditulis kat dalam berita dan yang dilaporkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia pada Jumaat lepas. Risaunya aku. Malam ni kena memandu. Eh, apa pula yang susahnya?

Masalahnya, aku tak pernah memandu malam dan jalan yang akan aku lalu adalah jalan kampung. Kalau hujan, lagi la parah. Dugaan betul. Tapi, aku nak memandu ke mana malam ni? Ahaks.. bukan nak keluar saja-saja. Malam ni aku akan memandu ke New Pacific Hotel untuk jamuan keluarga bengkel Radicare Kota Bharu. Sekadar membawa ahli kelurga. Pengganti Abah, sebab Abah kena berada di sana lebih awal. Kenyataannya, Abahlah yang menguruskan makan malam ni.

Laluan yang akan diambil? Tahu ke jalannya? Takpe2, aku dah minta tolong Google Earth sikit, untuk memudahkan aku. Dah tahu tempatnya, cuma tak biasa saja.


Gambar yang tak berapa nak ada dalam peta tu la jalan kampung yang akan aku lalu… haih…

beliamuda: rasa bersemangat sikit hari ini… sikit je ke?

Pecah Kepala!!!

Hari yang stressful. Dengan due date assignment ICIS yang semakin hampir – hari jumaat ni jer, membuatkan kepala otak macam nak pecah. Drama pun tak complete sangat lagi. Nasib baik drama ditunda ke selepas hari raya. Tapi still, dengan assignment ni yang memerlukan kefahaman yang mendalam dalam subjek, cukup membebankan sebab buat last minute… Apa kebenda la portal application tu, dh la nk kena buat esei pasal download lagu mp3 percuma dari Internet. Ye la, tu kan aktiviti kegemaran kita semua. Ni nak kena cakap dan explain pasal piracy@cetak rompak la, law yang ntah pape dan macam-macam lagi la. Pastu kena wat plan nak setup cybercafé ngan duit RM200,000. Planning je. Bukan ade pun duit tu… (apa kebenda la yang aku duk mengarut ni)

Malam ni rasa cam tak nak tido je. Tapi esok adalah antara hari yang paling sibuk. Kelas start kul 9 pagi sampai kul 10 malam. Dah tu pulak esok ada quiz chemi, bab yang aku tak paham pulak tu. Aduh, macam mane ni? Nak studi, rasa tak de mood. Ye la, kalau nak ikut mood, tak studi sampai bila2 la aku.

Nasib baik la bulan pose skang ni. Banyak2 la bersabar. Dugaan… Hari balik kampung next week, ari Rabu, ada dean’s list award. Pasal apa aku sebut? Aku antara yang termasuk la. Bukan nak riak, saja nak cakap. Lagipun ada rahsia yang nak dipecahkan hari tu. Bukan apa, hari tu kan spesel ckit (biar la tak spesel mana pun). Kawan aku ni (salah sorang dean’s list la) dah kena main2 dek aku ngan sorang lagi kawan aku. Aku ingat tak de la serius sangat. Mana la tau banyak pula benda kebetulan yang terjadi skali ngan aku nye “projek” tu. Dah la kawan aku yang sorang ni asyik duk “cucuk” je kawan ni sampai dia berangan jauh. Aduhh2…. Ntahla…

p/s: ayat ni dah rojak gile ni… sori la,” Ms. S” tak de mood sangat la ari ni…