Apabila Blogspot Tidak Dapat Diakses

Salam sejahtera buat semua.

logo blogspot

Semalam, semua jurublog (untuk mengelakkan kekeliruan dengan nama servis Blogger) di platform Blogspot mengalami masalah apabila papan pemuka (baca: dashboard) Blogger @ Blogspot tidak dapat diakses kerana berada dalam mode read-only (boleh dibaca sahaja).

Pasti ramai yang rimas, runsing dan risau apabila terjadi macam ni. Ada yang tak dapat nak lepaskan keinginan mengemaskini blog. Ada juga yang runsing banyak kerugian yang bakal terjadi dan ada pula yang risau blog mereka telah digodam.

Continue reading

Sebulan Bersama Serverfreak

Salam sejahtera buat semua.

Serverfreak

Rasanya dah cukup sebulan blog beliamuda {dot} com bersama Serverfreak. Ringkasnya, berbaloi la servis dengan harga yang ditawarkan. Pada mulanya saya teragak-agak jugak la nak pindah sebab baru je upgrade pakej hosting. Tapi, setelah difikir masak-masak, pindah jugak la hosting.

Semasa proses perpindahan, semuanya diuruskan oleh Sam. Masa tu ada masalah nak tukar domain (pendaftar yang sama, cuma nak letak di bawah Serverfreak). Nasib baik Sam urus semua tu sendiri dan akhirnya setel.

Continue reading