Membuat Permohonan Kad Pengenalan Kanak-Kanak 12 Tahun

Salam sejahtera buat semua.

Kad Pengenalan Mr Bean

Pada 11 September 2011 tempoh hari, genaplah umur adik bongsu saya 12 tahun. Mengikut Peraturan 3, Peraturan-peraturan Pendaftaran Negara 1990 (Pindaan 2001) setiap orang wajib mendaftar untuk mendapatkan Kad Pengenalannya. Jadi, setelah genap umur 12 tahun adik saya perlulah mendaftar untuk Kad Pengenalannya.

Tempoh hari, saya terlupa sebenarnya untuk mengucapkan selamat hari lahir kepada dia dan terlepas untuk mengucapkan selamat berjaya sebelum dia menduduki UPSR 2011. Double loser! Jadi, apabila saya menelefon ke rumah sebelum pulang dua hari lalu, adik tak sabar-sabar menunggu kepulangan saya kerana ingin menuntut hadiahnya. >_<

Analisa dan Perbandingan Pelan Baru Xpax (X2), Berbaloikah Beralih Pelan?

Salam sejahtera buat semua.

(Entri ini sepatutnya disiarkan beberapa hari selepas pelan X2 dilancarkan, namun atas sebab-sebab kesibukan penulis, ianya tertangguh. Cara-cara untuk bertukar ke Pelan X2 tidak dikongsi dalam entri ini. Jika ada kesempatan, saya akan kongsikan dalam tulisan yang lain.)

xpax_logo

Seperti yang diuar-uarkan beberapa hari lalu, Celcom telah memperkenalkan pelan baru Xpax yang dikenali dengan X2. Pasti ramai yang teruja dengan kadar caj panggilan yang sangat murah yang dikenakan iaitu 28 sen bagi setiap 10 minit panggilan, namun pada masa sama pasti timbul perasaan ragu-ragu dengan pelan baru ini.

Sebelum kita pergi lebih lanjut dengan analisa dan perbandingan pelan X2 (baca: New Xpax), jom berkenalan terlebih dahulu dengan pelan Xpax baru ni.

Continue reading

Membuka Maybank Gold Investment Account

Salam sejahtera buat semua.

Passbook GSPA

Semasa bercuti seminggu untuk cuti semester tempoh hari, saya telah berkesempatan untuk membuka Maybank Gold Investment Account (MGIA) yang sebelum ini dikenali sebagai Maybank Gold Saving Passbook Account (GSPA). Nama ni baru je tukar berkuatkuasa 11 Mei tempoh hari.

Macam mana saya boleh tergerak untuk membuka akaun simpanan emas ni? Pada awalnya, saya memang dah tertarik dengan dinar emas (sejak awal tahun lalu lagi), tapi tidak berkesempatan untuk tahu lebih lanjut. Lepas tu, makin banyak pulak orang promo pasal dinar emas ni. UTP pun ada keluarkan dinar emas sendiri.

Continue reading

Pelan Xpax Baru (X2) Pada Kadar Murah, Panggilan 28 sen per 10 minit

Salam sejahtera buat semua.

Pelan X2 vs. Telco lain

Sekali dengan pelancaran Celcom Kolony yang dikaitkan dengan gimik promosi mesej infeksi semalam, Celcom turut memperkenalkan pelan baru Xpax (baca: New Xpax) yang juga dipanggil sebagai X2 (nama macam henset Nokia X2. >_<).

Pelan X2 ni boleh digunakan mulai 8 April 2011 sebagai salah satu alternatif baru kepada pelan sedia ada Celcom yang lain seperti Xpax, OUX, SOX, Blue dan Sukses.

Korang boleh tengok perbandingan kadar caj dengan telco lain (DiGi dan Maxis) dalam gambar di atas dan perbandingan pelan X2 dengan pelan Xpax yang terdahulu dalam gambar di bawah.

Continue reading